Als vervolg op een presentatie door onze docent over avondfotografie had de activiteitencommissie op vrijdagavond 28 september een avondje fotograferen gepland in Kampen. 

Met een delegatie FotoSlag leden daalden we bij de Kamperbrug af naar het lager gelegen gebied aan de IJssel. Bij het toegangshek tot de uiterwaarden en de golfbrekers in de IJssel stuiten we op een waarschuwingsbord: "Pas op voor de stier".

Dat is inderdaad oppassen want met de hele bagage aan fotoapparatuur en statieven is hard lopen er echt niet bij. Gelukkig is een stier in geen velden of wegen te zien en alleen de grote vlaaien geven nog aan dat hij er met zijn harem misschien wel is geweest.

Een aantal oudgedienden weet gelijk waar ze de beste positie moeten innemen om tijdens "The golden hour" de leukste plaatjes te kunnen schieten. Dat een aantal eigenwijze clubgenoten toch voor een positie op de dijk kiezen kan natuurlijk met de stierenangst te maken hebben of mogelijk vormen de koeievlaaien toch een te groot gevaar voor het hier niet op aangepaste schoeisel. Hoe dan ook, alle apparatuur wordt op verschillende plaatsen in stelling gebracht en vervolgens kunnen de aanwijzingen van onze docent er bij worden gehaald.

Nou, hij weet wel waarmee hij ons op pad heeft gestuurd. Dat is niet even een foto maken, dat is een hele checklist doorlopen. Statief stabiliseren, camera M-stand, diafragma >=11, ISO 100, stabilisatie uit, handmatige scherpstelling, laagste witbalans, hyperfocaal scherpstellen, spiegel opklappen, sluitertijden ......... Nu maar hopen dat we niets hebben vergeten.

Aan het eind van de avond is alleen de belichtingstijd al opgelopen tot meer dan 30 seconden per opname. Dat betekent telkens een halve minuut wachten in een buitentemperatuur die inmiddels de 4 graden aantikt. De FotoSlag bodywarmers worden door de deelnemers die er aan hebben gedacht om deze mee te nemen, zeer op prijs gesteld.

De fotoresultaten moeten we thuis bij de kachel op de computer maar eens goed bestuderen.